FESTİVALE GELEN GRUPLAR MABBAS RÖPORTAJI RADAR LIVE GÜNLÜĞÜ
<$BlogDCuma, Temmuz 07, 2006 <$BlogI
Death Cab For Cutie müzik adamı Ben Gibbard ın The Postal Service ile birlikte yürüttüğü projelerinden biri.Bu aralar gittikçe popülerleşmeye başladılar bilmem farkında mısınız.Tabi bunda sık sık şarkılarının çalındığı ve geçen gün şans eseri gördüğüm bi bar ortamında canlı çaldıkları The O.C. nin payı büyük.Fakat nedense The Postal Service de daha iyi işler başardığını söylemek zorundayım,çünkü bu Death Cab For Cutie işine açık söyliyim, bi türlü alışamadım.

Amerikada daha çok teenager diyebeleceğimiz yaşta kızların dinlediğini duyduğum adı garip grup-ki death li falan olunca insan öncesinde bi 'acaba' diyor-Death Cab For Cutie,The Rolling Stones tarafından
2000 lerin Nirvana sı ilan edilmiş,yeme de yanında yat.Tamam biliyorum hepimiz alışığız,bu popüler müzik dergilerinin,ortada fol yok yumurta yok durumlarında; yüceltip,cilalayıp müzik piyasasına sürdüğü ve doğal olarak dergilerini bu sayede sattırdığı gruplara,fakat 2000 li yılların Nirvanasını seçmek gereksinimi hissetseydim eğer, bu kesinlikle Death Cab For Cutie olmazdı.Neden olsun ki;çıktıkları günden itibaren 6 sene geçen ve buna rağmen bi türlü 'hah bak,şimdi oldu' diyebileceğimiz bi albüm çıkaramadılar.Az değil tam tamına 5 albümden bahsediyoruz.Bi grubun iyi olduğunu kanıtlması için oldukça fazla bi sayı.
Ama şunu söylememeliyim ki,grupta bi önceki albümleri Transatlanticism e göre,son albümleri Plans ta ufak da olsa bi gelişme görüyorum.Grupla ilgili okumuş bulunduğum yorumlarda bu yönde negatif düşünen nadir insanlardan olduğumu fark edip irkildim.Nedense başkalarının bulduklarını henüz bulamadım diye üzülmekten ziyade,müzik dağarcığımla alakalı olduğunu düşünmekteyim bu ayrımın.


Death Cab For Cutie albümlerinde eksik olan bişey var.Sanki düzenlemeler yeterince oturmamış,şarkılar havada kalmış ve dinleyene tam olarak bişey ifade etmiyormuş gibi.İlk aklıma gelen Transatlanticism deki The New Year ,Tiny Vessels şarkıları.
Death Cab For Cutie nin albümlerinde yoğun olarak bi hüzün, özlem ve melankoli hakim.Bunda en büyük etkiyi solist Benjamin Gibbard ın yumuşlak sesi,ve vokal tarzı oluşturmakta.Belki de az önce bahsettiğim 'şarkıların oturmamışlığı' da bu vokal tarzından geliyor olabilir.Bir diğer neden ise,birçok şarkıda kullanılan klavyenin kattığı duygusal hava.

Daha derli toplu bulduğum son albüm Plans te havada kalmışlığın etkisi daha azamiye indirilmiş gibi.Albümde kimi zaman The Postal Service etkileri de hissediliyor,mesela Different Names For The Same Thing.Melodiler ve elektronik düzenlemeler bunda epey etkili.Bu albümü çok fazla dinlememe rağmen hala biçok şarkı birbirinin aynısı gibi gelmekte,bu da albümün eksi yönlerinden biri.Yoksa girilmesi zor bi albüm olduğundan mı demeliydim.Tam karar veremiyorum.Sanırım biraz daha süreye ihtiyacım var,fakat şu an yazdıklarımla paralel oluşan önyargıyla söylediğim iki seçenekten ilkinden kolay kolay kurtulamayacağım sanırım.

Grubun bir de Bjork cover ı bulunmakta,All Is Full Of Love.Açıkçası pek hoşuma gitmedi.Transatlanticism de öne çıkan belkide tek şarkı The O.C. de de çalınan The Sound Of Settling.Son albümde ise;Marching Bands Of Manhattan ve Crooked Teeth.Genel olarak favori Death Cab For Cutie şarkım ise The Photo Album den A Movie Script Ending.Keşke hep o kalitede devam etselerdi.


Esen kalın.
Pedro.

"DEATH CAB FOR CUTIE - PLANS"© 2006 "Alternation By Pedro" All Rights Reserved
Comments: # posted by <$BlogCAnonymous AdsızogC12:25 ÖÖ <$BlogC div> # posted by <$BlogCAnonymous AdsızogC6:51 ÖS <$BlogC div> Yorum GönderogI


This page is powered by Blogger. Isn't yours?