FESTİVALE GELEN GRUPLAR MABBAS RÖPORTAJI RADAR LIVE GÜNLÜĞÜ
<$BlogDPazar, Mayıs 27, 2007 <$BlogI

Erkek egemenliğinin su götürmez bir gerçek olduğu dünyamızda; bu durumdan rock müzik de payını almıştır ve çıkan on isimden biri bayan dersek bu oldukça iyimser bir tahmin olmaktadır. Durun bakalım eskilerden kimleri sayabiliriz; Janis Japlin, Marianne Fatihful, evet daha başka isimler de var elbette ama bakın aklımıza gelmiyor. Rock müziğin bir parçası olan punk’ ta ise durum daha da vahim olmuştur; cinselliği daha da ön plana çıkarmak konusunda pek çekinmeyen ilk dönem punk yıldızları arasında kadın olarak tutunmak elbette ki zor olmuştur. Ama kendini punk’ın kraliçesi konumuna yükselten ve ilk çıktığı 1975’ ten bu yana da en mühim kadın vokallerin başında bir isim var; Patti Smith.

Evet, 1975 yılında çıkarttığı ilk albümü Horses ile kendini ispatlayan - ki hala en önemli albümlerden biri olarak geçer rock müzik camiasında- Patti Smith ezelden beri albümlerine cover şarkılar koymaktan çekinmeyen bir isim. Van Morrisson' ın "Gloria" sıyla başlayan bu cover sevgisi şimdi ise bir düzine şarkıyı cover’ladığı Twelve albümüyle devam ediyor. Dilerseniz bu albümdeki şarkılara bir göz gezdirelim; Stevie Wonder' dan "Pastime Paradise", Bob Dylan’ ın harikulade sesiyle duymaya alışık olduğumuz "Changing Of The Guards", The Rolling Stones’ tan “Gimme Shelter”, kısmen farklı yorumladığı ve albümdeki en güzel şarkılardan biri olan Jefferson Airplane’ den “White Rabbit”, Jimi Hendrix’ ten "Are You Experienced?", The Doors’ ın gayet funky haliyle "Soul Kitchen", Paul Simon' dan "The Boy In The Bubble", folk rock müziğin babalarından Neil Young' dan "Helpless", The Beatles’ ın en kayda değer albümlerinden biri olan Sergeant Peppers Lonely Hearts Club Band’ den “Within You Without You”, Tears For Fears' ın 1985 tarihli hiti "Everybody Wants To Rule The World.", The Allman Brothers Band' ten "Midnight Rider” ve diğer tüm şarkılardan daha güncel olan ve Nirvana’ nın dünyaca tanınmasını sağlayan şarkısı “Smeels Like Teen Spirit”.

Bu şarkıların bir çoğunu gayet güzel yorumlamış Patti Smith; misal Smeels Like Teen Spirit altı dakikaya yakın süresiyle ve banjo’ larla ayrı bir folk havasına bürünmesiyle kulağa gayet hoş gelmekte. Veya bir diğer farklı yorumla renklenen White Rabbit. Zamanında dönemin önemli punk sahnelerinden biri olan CBGB’s te Joey Ramone ve Tom Verlaine ile takılan ama müzikal kahramanı Jimi Hendrix ve Jim Morrison olan Patti Smith, aslında bir anlamda bu klasik rock şarkılarıyla köklerine bir dönüş yaşamış. Adaylığının açıklanmasından yedi yıl sonra Rock And Roll Hall Of Fame’ e girmesinin zaferini kutlamış.

Yukarıdaki şarkıları ve Patti Smith’ i seven kitle için bulunmaz bir albüm Twelve; sevdiği kadın bir vokalin yorumundan sevdiği şarkıları dinleme şansına sahip olduğu için. Politik anlamda da sesini, çıkardığı albümlerdeki kadar yüksek çıkaran Patti Smith; geçen yaşına ve müzikteki 30 yılı aşkın kariyerine rağmen hala müziğe katkılarına devam etmekte.

Esen kalın.
Pedro
"PATTI SMITH - TWELVE"© 2007 'Alternation' All Rights Reserved
Comments: # posted by <$BlogCAnonymous AdsızogC2:12 ÖS <$BlogC div> Yorum GönderogI


This page is powered by Blogger. Isn't yours?