FESTİVALE GELEN GRUPLAR MABBAS RÖPORTAJI RADAR LIVE GÜNLÜĞÜ
<$BlogDSalı, Nisan 03, 2007 <$BlogI
Çalışkan müzisyenleri, her zaman sevmişizdir. Hele ki yaptıkları müzik mp3 playerlarımızda dönüp dururken, günlük sıradan yaşamımızı, arka fonda çalarak anlamlı kılarsa, o müzisyenlerin art arda albümler yapmasında hiçbir sorun yoktur.10 yılı geride bırakan ve 7 albüm yapan Destoyer’ ın son albümü ise geçen senenin en iyilerinden biri olarak gösterilen Destroyer’ s Rubies.

Eğer Destroyer’ ı daha önce dinlemeyen biriyseniz, albümü dinlerken bu vokal bir yerlerden tanıdık geliyor dememeniz imkansız. Bu Tim Booth’ u andıran harikulade ses, 2005’ te yine en iyi albümlerden biri olarak lanse edilen Kanadalı grup The New Pornographers’ ın son işi, Twin Cinema’ da 3 şarkıya kompozitörlük yapmış ve seslendirmiş Daniel Bejar’ a ait.

Destroyer’ın hikayesine gelince; 90’ların ortalarında, Kanada’ nın soğuk havasından ısınmak için evinde, yalnız başına takılmakta ve kendi sitilini ve vizyonunu yaratmak için uğraşmaktadır Daniel. Tüm şarkılarının üzerinde büyük bir titizlikle, istediği uygun tonu ve vokali bulana kadar uğraşan Bejar, tarihler 1996’yı gösterdiğinde elinde yeterince materyal olduğunu fark edip, debutunu çıkarmaya karar verir; We’ll Build Them A Golden Bridge. Lo-fi elektrnoik folk sularında gezen bu albüm onu Vancouver vitrinine taşır. Destroyer’ın müziğine ritmi de ekleyerek City Of Daughters albümü gelir iki yıl aradan sonra, ama bu sefer gerçek bir stüdyoda kaydedilir bu albüm. 2000’de Thief, 2001’de Streethawk: A Seduction albümleri Bejar’ın eşsiz vokalinin kalitesini arttırmasına yardımcı olmuş, boş durmayı kati suretle sevmeyen biri olduğundan bu kayıtları 2002’ de This Night ve midi-synthesizer senfonisi Your Blues takip eder. Sayısız eleman değişikliği Destroyer’ı, Dan Bejar’ ın solo projesi gibi gösterse de, o buna karşı çıkarak Destoyer’ ın bir grup olduğunu cümle aleme duyurma isteği yaşamıştır. Grup elemanlarını bir arada tutmakta oldukça beceriksiz olan Bejar, son albümleri Destoyer’s Rubies’de çalanlar için şu ana kadar ki en iyi birleşim yorumunu yapmakta, ki bunda da haksız sayılmaz zira enstrümanların birlikteliğine hayran kalacaksınız dinlerken.

Destroyer’s Rubies albümü, özellikle Belle & Sebastian tarzı chamber pop seven kitle için bulunmaz bir nimet. Her ne kadar Destroyer ismi kulaklara bir heavy metal grubu ismi gibi gelse de, muhteviyatı son derece yumuşak albümün. Bunu test etmek isterseniz albümün 9 küsür dakikalık açılış parçasını dinlemeniz yeterli, dalgalanan enstrümanlar ve üzerine la la la şeklinde ilerleyen ve iç huzuru yüksek vokaller. Bu la la la’ ları albümde bol bol duyacaksınız zira birkaç şarkı hariç hepsinde varlar. Bilhassa Priest's Knees öne çıkan parçalardan ve ondan daha da önemlisi Painter In Your Pocket'ı bir aşk marşı olarak göreceksiniz. Şairlikle şarkı sözü yazma arasında mekik dokuyan Daniel, her şarkıda döktürmekte bilesiniz. Evet, bu albümde mitoloji var, tarih var, hayal kırıklığı ve hepsinden önemlisi grubun zaferi var.

Esen kalın.
Pedro
"DESTROYER - DESTROYER'S RUBIES"© 2007 'Alternation' All Rights Reserved


Comments: # posted by <$BlogCBlogger kritikogC9:35 ÖS <$BlogC div> Yorum GönderogI


This page is powered by Blogger. Isn't yours?