FESTİVALE GELEN GRUPLAR MABBAS RÖPORTAJI RADAR LIVE GÜNLÜĞÜ
<$BlogDSalı, Nisan 17, 2007 <$BlogI
Gördüğünüz en kalabalık grup hangisi? –The Envelopes? - Architecture In Helsinki? - Broken Social Scene? Evet şimdiye kadar en fazla; sahaya çıkan bir futbol takımı kalabalığında gruplar görmüştük. Ama şimdi sıkı durun, hepimizi Barça Barça diye Nou Camp stadında tezahürat yaptıracak olan bir grup var karşımızda. Hayır hayır Barcelonalı falan değiller. 120 bin nüfuslu ufak bir İsveç şehrinden çıkma bir grup bahsettiğim ve tam tamına 29 kişiden oluşmaktalar. Yani konserlerine kimse gelmese bile bir kısmı sahne önüne inip, yeterli kalabalığı oluşturur. Ya da prova yapmak için hep birlikte bir stüdyoya girmek isteseler, sığamayacaklarını düşünürsek, sırayla girip çıkmalılar provaya. Bazı 3-5 kişilik grupların bile elemanları arasında fikir çatışması yaşanırken I’m From Barcelona, nasıl oluyor da bir arada tutunacak diye düşünürken, bu sayıca çok olma dezavantajını çok kolaylıkla avantaja dönüştürdüklerini görüyoruz. Müziğin en önemli unsuru olan vokal bölümlerinin koro halinde gelmesine kim hayır diyebilir ki?

Grubun elebaşı Emanuel Lundgren, bir gün müzik yapmaya karar verir ve evine topladığı, ve bir çoğunun müzisyen olmadığı arkadaşlarından ona yardım etmesini ister. Çıkan sonuç hiç de fena değildir ve EP’yi beğenen EMI grupla masaya oturur. Sonrası ise malum; akordeon, korna, banjo ile folk etkileşimi yaratan; zaman zaman Sufjan Stevens tarzı melodiler duyabileceğimiz, ıslıklarla, zillerle ve alkış ritmiyle bezenmiş bir pop albümü. Bu kadar kişiyle ve enstrümanla yapılmış bir albüm her şeyden önce, prodüksiyon ve aranje olarak iyi bir örnek olarak kabul edilmeli.

Şarkı sözlerinde ise ana konu sevgi. Bakın mesela Barcelona Loves You’ya;
”We never wanna say goodnight/ We never wanna say 'It's time/ There's a thing left to say before we go/ We would sing that we're all in love with you.” Sizce de çok hoş değil mi? Aynı şekilde We Are From Barcelona’ daki sözlere bakın;
“We'll aim for the stars / We'll aim for your heart / We'll bring you love / You'll be one of us” “I'm gonna sing this song with all of my friends/ And we're I'm from Barcelona/ Love is a feeling that we don't understand/ But we're gonna give it to ya”.

Grubun şarkı sözleri çevremizdeki her şey hakkında olabilir; ağaçtan evler, sürekli uyuma hali, pul koleksiyonları. Mesela “Collection Of Stamps” ta Emanuel Lundgren; koleksiyonundaki her pulu, gidebilecekleri bir yer olarak görmekte. Albümdeki diğer şarkılar da tek başına gayet sağlam durabilen ve zaman geçirmek için çalınmadığı belli olan parçalar.

Burada değişik bir müzikal havadan bahsediyoruz. Eğlenmek ve yüzünüzde gülümseme istiyorsanız I’m From Barcelona tam da sizin aradığınız şey. 29 tane çok mutlu ve iyimser insan, bir araya gelip, cool olmaya çalışmadan akılda kalan pop şarkıları yapmakta. Tamam bazılarına bu çok çocukça gelebilir ve hepimiz az çok depresif müzikleri severiz; ama mutlu bir grup o kadar da kötü bir şey değil emin olun. Açın Youtube’ ü ve grubun “We Are From Barcelona” videosunu izleyin. Ufak bir tribünde yan yana oturmuş, sağa sola sallanıp ayaklarıyla ritim tutan ve sürekli bir tebessüm halini yüzlerinde bulunduran 29 kişi. Bunun neresi kötü allah aşkına.

Esen kalın.
Pedro
"I'M FROM BARCELONA - LET ME INTRODUCE MY FRIENDS"© 2007 'Alternation' All Rights Reserved

Comments: Yorum GönderogI


This page is powered by Blogger. Isn't yours?