FESTİVALE GELEN GRUPLAR MABBAS RÖPORTAJI RADAR LIVE GÜNLÜĞÜ
<$BlogDPazar, Ağustos 12, 2007 <$BlogI
Evet bugün müzik literatüründe “Madchester” diye bir tabir varsa; bu şüphesiz Happy Mondays sayesindedir. 80’ lerin o unutulmaz Manchester ortamında; The Stone Roses 60’ ların pop müziğine dans müziğini eklemiş; bunun yanında Happy Mondays ise rave ve disco müziğiyle rock müziğin nasıl birleştirilip, ortaya muazzam işler çıkarılabileceğini göstermişti. İşte bu muazzam işlerin başında da günümüzün müziğine yön veren en önemli albümlerden biri Pills 'n' Thrills and Bellyaches albümü gelmekte.

Michael Winterbottom’ ın belgesel tarzında çektiği; adını bir Happy Mondays şarkısından alan filmi 24 Hour Party People’ i hatırlayalım. Manchester sahnesi en mühim zamanlarını yaşamakta, neredeyse her gün yeni bir grup kurulmaktaydı. Şehrin önemli isimlerinden Tony Wilson; Manchester’ ın en gözde mekanı Haçianda’ yı açmış ve battle of the bands konserleri sırasında fark etmişti Happy Mondays’ i. Sonrasında ise vakit kaybetmeden grupla kendi plak şirketi Factory Records ile hiçbir yazılı belge olmaksızın anlaşma sağlamıştı. (Filmde de gösterildiği üzere, anlaşmayı bozmak isteyen taraf istediği zaman bozabilirdi). Pills 'n' Thrills And Bellyaches; Happy Mondays’ in üçüncü ve müzik camiası tarafından kabul edilen en iyi albümü.

1990 yılında Paul Oakenfold prodüktörlüğünde kaydedilen bu albüm hepimizin “24 saat parti insanı” olmasını sağlamıştı; karmaşık ve sürreal şarkı sözleri genel olarak cinsellikten, uyuşturucu kültüründen ve dönemin pop kültüründen bahsetmekteydi. Grubun beyni Shaun Ryder; uyuşturucuyla yüklediği vücuduyla şehir yaşamını izliyor; üzerine ise uyuşturucunun etkisiyle bizlere gerçeküstü ona ise gerçek gelen sözler yazıyordu. Happy Mondays’ in kopyala yapıştır ritim ve melodileri; rock müzikte hip hop ve elektronik müzikten sonra bir ilkti. Funky bass rayları üzerine kolay yakalanan gitar riff’ leri ve Shaun’ un umursamaz vokali.

Albümde rock müziğe gönül vermiş müzikseverlerin hemen hemen hepsinin bileceği dört şarkı bulunmakta; “Step On” bunların en başında gelmekte. "You're twisting my melon, man! Y'know, you talk so hip, man, you're twisting my melon, man!" dizesiyle başlayan bu harikulade şarkı, yukarıda da sözünü ettiğim rock ve disco müziğinin nasıl kaynaştırılabileceğinin en güzel örneği. Diğer üç şarkı ise; “God’ s Cop”, “Kinky Afro” ve “Loose Fit”; partilerin çalınmazsa olmaz şarkılar listesinin demirbaşı durumunda.

Bu albüm bir devrim; şu gün eğer rock müzik dinlerken; ritim eşliğinde sallanmaktan başka tüm vücudumuz dans ediyorsa, bilin ki nedeni bu albümün yolunu açtığı yeni müzik türüdür. 80’ lerin bittiği; 90’ ların başladığı zamanları yerinde yaşamak istiyorsanız dinlemeniz gereken birkaç albümden biri.

Esen kalın.
Pedro
"HAPPY MONDAYS – PILLS ‘N’ THRILLS AND BELLYACHES"© 2007 'Alternation' All Rights Reserved

Comments: Yorum GönderogI


This page is powered by Blogger. Isn't yours?