FESTİVALE GELEN GRUPLAR MABBAS RÖPORTAJI RADAR LIVE GÜNLÜĞÜ
<$BlogDPerşembe, Mayıs 10, 2007 <$BlogI

Rock müziğin keşfinden bu yana yarım asırdan fazla zaman geçti ve bu 50 yıl, 10’ ar yıllık dönemlerde hep belli bir türün hakimiyeti ile geçti. Belki kendimizi o dönemleri göremedik diye şanssız hissettiğimiz zamanlar oluyordur. Mesela 80’ ler; pop müziğin ilk ortaya çıkışı, Madonna’ lar, Michael Jackson’lar ile ana akımı oluştururken; diğer taraftan Manchester’ da patlayan rock grupları ile akımın diğer tarafında yer almaktaydı. Tabi o dönemki grupların bir kısmı şimdi dağıldığı için, veya dağılmasalar bile o dönemde çıkarttıkları albümleri şimdi canlı dinleme fırsatımız minimum düzeyde olduğu için; zamanında efsane olmuş grupların efsane albümlerini bir konserde dinleyemeyeceğimiz için 20 yıl önce mi doğmalıydık yoksa diye düşünmeden edemeyiz. İşte bu karamsar zamanlarda; son dönemde iyiden iyiye yükselişe geçen rock müziğe; eskiyi yad ederek grubu toparlayıp geri dönen isimler sayesinde yüreklerimize su serpilmiş olmakta. Geçen seneyi hatırlayın mesela; The Pixies aradan geçen uzun yıllar sonrasında tekrar birleşmiş, dünyayı turlamış fakat bizim buralara uğramamıştı ama en azından bir umuttu gelmeleri, ya da Peter Murphy’ nin grubu Bauhaus da aynı şekilde birleşme kararı alıp turlamışlardı. Şimdi ise diğerlerinden geri kalmama kararı vererek tekrar birleşen ve diğerlerinden farklı olarak İstanbul sahnesini de renklendirecek bir efsane grup var; Tim Booth’ un James’ i.

James aslında çıktığı ilk dönemlerde The Smiths’ in varisi, ya da daha doğru bir tabirli “İkinci The Smiths” olarak adlandırılmıştı dönemin İngiltere’ sinde. Onlar da The Smiths gibi 1982 yılında Manchestar’ da kurulmuşlardı; gitarda Paul Gilbertson, bassta Jim Glennie ve davulda Gavan Whelan’ ın Manchestar üniversitesinde vokalist Tim Booth ile karşılaşıp, grubumuza katılır mısın demesiyle. 86’ da ilk albümleri “Stutter” çıktığında olumlu tepkiler almıştı grup. 88’ de “Strip-Mine” albümünü bir yıl sonra gelen konser kaydı “One Man Clapping” izlemişti. Gruba daha sonra klavyede Mark Hunter, kemanda Saul Davies ve trompette Andy Diagram da katılmış; bu yepyeni formuyla efsane albümlerinden “Gold Mother” ı yayınlamışlardı ki büyük hit “Sit Down” ın ve “Come Home” şarkısının bulunduğu albümdür bu. 1993 yılı ise James için iyi gelişmelerin olduğu bir yıldır, zira Brian Eno’yu prodüktör koltuğuna oturtup olayı o noktada garantilemişlerdir. Albümle aynı adlı şarkı “Laid” hala James’ in en mühim şarkılarında biridir; ki Laid albümünde boş şarkı yok gibidir; herkesin bir yerlerden bir şekilde duyduğuna emin olduğumuz “Sometime” ve “Say Something” de bu albümde yer bulmuştur kendine. Aynı zamanda hem vurucu balladları hem de 80’lerin eğlenceli pop-rock sound unu barındırmaktadır.

1996 yılında saygıdeğer müzisyen Angelo Badalamenti ile albüm kaydetme kararı veren Tim Booth; grubun yavaştan dağılmanın eşiğine geldiğinin de mesajını vermektedir, ki zaten o noktaya gelene kadar James içinde eleman açısından yoğun bir sirkülasyon da yaşanmaktadır. “Booth And The Bad Angel” isimli bu söz konusu albüm; Tim Booth’ un vokalinin biçim değiştirmiş haliyle kaydedilmiş ve “I Believe” gibi bir şarkının doğmasına sebep olmuş oldukça saygıdeğer bir albümdür. Grubun kuruluşundan yaklaşık 20 yıl sonra ise artık sona gelinmiştir; 2001 yılında Tim Booth; gruptan ayrılma kararı verir-ki bu grubun dağıldığı anlamına da gelmektedir - ve James plakları da müzik piyasasının arşiv bölümüne alınmış olur. Tim Booth o günden bu güne kadar 2004’ te “Bone” albümünü kaydetse de; grubun fanları James tadını burada bulamamışlardı ve giriş paragrafında bahsettiğim gibi yeniden birleşme kararını verecekleri günü iple çekmekteydi. 2007 yılı bu kitle için muradlarına erdikleri yıl olarak kayıtlara geçti ve James birleşmelerinin startını bir turneyle verme kararı aldı.

Evet, hepimizi yerinden hoplatan bir programla ikincisi düzenlenecek olan Radar Live 2007; James’ in tekrar bir araya gelmesinin şerefine bize büyük bir sürpriz yapıyor ve bize 30 Haziran Cumartesi gecesini Tim Booth’ u dünya gözüyle görme fırsatını veriyor. Hepimiz orda olacağız pek tabi ki.

Esen kalın.
Pedro
"JAMES"© 2007 'Alternation' All Rights Reserved
Comments: Yorum GönderogI


This page is powered by Blogger. Isn't yours?