FESTİVALE GELEN GRUPLAR MABBAS RÖPORTAJI RADAR LIVE GÜNLÜĞÜ
<$BlogDCumartesi, Eylül 22, 2007 <$BlogI
Müzikte en önemli unsur hiç şüphesiz vokaldir. Dinlediğimiz şarkıya diğer enstrümanlardan öncelikli olarak ruh veren, aynı zamanda bir enstrüman gibi çeşitlilik kazandıran da sözlerdir. Her ne kadar bir şarkıyı dinlediğimizde ilk dikkati çekenin ritim, sonra melodi ve üçüncü olarak şarkının sözleri olduğu araştırmacılar tarafından söylense de, bu üç unsuru bir şarkı içinde birlikte değil de birbirinden bağımsız düşünürsek vokalin tek başına bir melodi ve ritim etkisini verebileceği aşikardır. İşte bu yüzden vokalin olmadığı albümler dinlemesi zor, zaman gerektiren ve ortaya çıkacak işe 1-0 yenik başlamasına sebep olur. Fakat sözsüz de o albüm kotarılıyorsa eğer, işte o zaman gerçekten kaliteli müzik yapan müzisyenlerle karşı karşıyayız demektir.

Battles, davulda eski Helmet davulcusu John Stainer, solo müzisyen Tyondai Braxton, Don Caballero gitaristi ve klavyecisi Ian Williams ve Lynx grubundan Dave Konopka’ dan oluşan Amerikalı bir grup. Bu saydığım dört isim de kendi enstrümanlarının birer virtüözü olmanın yanında, bir çok enstrümanı da çalabilen multi enstrümantalist bünyeler. İş böyle olunca da grubu dinlerken gerçekten iyi çalmışlar demeden kendinizi alamıyorsunuz.

Battles 2004 yılında çıkarttığı The Tras ve C EP’ nin ardından Warp’ in göz hapsine girer ve EP B’ yi ise bu yılın başında çıkararak, albüm yayınlamaya doğru sağlam adımlar atmış olur. Geçtiğimizi günlerde ise güzel EP’ lerini bir de albümle süsleyen grup, Mirrored’ ı piyasaya sürer. Mirrored giriş paragrafında da bahsettiğim gibi vokalin olmadığı – burada ufak bir parantez açılıyor ve vokalin çok az şarkıda ve bunların da ‘hmm’ lama, synthesizer destekli robotik olarak veya ıslık ve fısıltı olarak ifşa olduğunu belirtelim- işte bu yüzden enstrümanların epey iyi çalınması gerektiği ve çalındığı bir albüm. Özellikle davul ritimleri baskınlığının hissedildiği Mirrored da kimi zaman bir caz davulu, kimi zaman ise oldukça sert metal davulları duyacaksınız. Gitarlar ise gayet melodik ilerliyor ve genelde glitch tonları hakim. Yapılan müziğin genel olarak tarzı ne diye sorarsanız, Idm, krautrock ve math rock gibi tabirlerin yakıştırıldığı söyleyebiliriz.

Albümün ilk single’ ı “Atlas”, genel olarak Mirrored’ ı özetleyen bir hale sahip,. Nme tarafından çıktığı hafta, haftanın en iyi single’ ı da seçilen “Atlas” yedi dakikaya yayılan uzunluğuyla dinlenmeyi hak ediyor. Albümün bir diğer iyi şarkısı kuşkusuz “Rainbow”. “Race Out” un sonundaki akıcı gitarlar ise yine güzel anlar yaşatacak cinsten.

Türün dinleyicileri tarafından mutlak surette edinilmesi gereken albüm Mirrored ve favori grupları arasına dahil edilmesi gereken grup Battles. Yok efenim ben sevmem böyle albümleri diyenler için ise en azından bir süre kulak kabartılmalı.

Esen kalın.
Pedro
"BATTLES - MIRRORED"© 2007 'Alternation' All Rights Reserved

Comments: Yorum GönderogI


This page is powered by Blogger. Isn't yours?