FESTİVALE GELEN GRUPLAR MABBAS RÖPORTAJI RADAR LIVE GÜNLÜĞÜ
<$BlogDCuma, Temmuz 07, 2006 <$BlogI

Son zamanlarda ülkemizdeki müzik ortamının iyiden iyiye hareketlendiğini farketmişsinizdir. Festival sayisi arttı, gelmez denilen gruplar geldi(gelecek), rock tabanli gruplarin sayisi arttı. İşte bunlarla doğru orantılı olarak sektörün basın ayağında da iyice hareketlenme yaşanıyor son zamanlarda. Müzik dergilerinin sayisi gittikçe artıyor. Bahsetmekte fayda görüyorum.


Basatap: Basatapa torpil geçerek ilk önce ondan bahsetmek istiyorum. İlk olarak bundan tam iki yıl önce bayilerde boy gösteren Basatap ilk başlarda büyük boyutuyla, sayfa kalınlığıyla ve isminin anlamıyla ilgili söylentilerle karşımıza çıkmıştı. Geçen iki senenin ardından dergide hafiften bir yaprak dökümü yaşansa da(ufaldı,inceldi), arkasına aldığı Sistemsensin, Nokia gibi destekçilerle yoluna emin adımlarla devam ediyor ve ikinci yaşını kutluyor. Editörlüğünü eski Lull yazarı Pınar Üzeltüzenci' nin yaptığı dergide hip-hoptan technoya, elektrodan rock müziğe kadar her tarz hakkında yazılar çıkmakta. Alınız okuyunuz.


Bant: Tam olarak bir müzik dergisi olmasa da burada bahsedilmeyi hakediyor. Şu an ülkemizde çıkan en iyi dergilerden biri olan Bant' ın editörleri arasında Ekin Sanaç, Aylin Güngör, Alper Bahçekapılı ve Müge Turan gibi camianın tanınmış isimlerini görmek mümkün. Genç yazarlara da kapısını sonuna kadar açan Bant' ta sinemadan, müzikten, her ay ayrı bir konudan ve vesire bölümünden okunacak çok şey mevcut.


Roll: Ülkemizde çıkan en uzun soluklu müzik dergisi Roll geçtiğimiz aylarda 100. sayısını basmıştı hatırlarsanız. Genel olarak yurtdışı dergilerinden çevirilen röportajlardan oluşan ve aykırı bir üslubu da olan dergide yazanlar arasında Sarp Keskiner, Yiğit Atılgan ve eski rockçılardan Gökhan Akçura bulunmakta.


Koara: Eski Lull tayfasından Bora Şimşek' in iki senedir yürüttüğü fanzin, 3 ay önce gerçek bir dergi olarak vuku buldu. Lull' daki esprili anlayışın devam ettiği 'aylık evlilik teknolojileri dergisi' Koara' da konular derinlemesine incelenmiş ve okuması bazen zorluyor. Genel olarak müzik üzerine kurulu dergide edebiyattan sinemaya bölümler de mevcut. Koaradıkça kaçan ateş böceği misin?


Volume: Kendini müzik enstrümanları, ses ve görüntü teknolojileri dergisi olarak tanıtan Volume, müziğin mutfak kısmında olanlar için birebir. Stüdyo çalışanları, ses mühendisleri ve müzisyenlerin takip ettiği dergide ilk albümünü çıkaran Aydilge Sarp editör koltuğunda.


Yüxexes: İlk başlarda bir hanzo metal süsü verse de kendine, indie müzik dinleyenleri de kendine çekmiş bulunuyor Yuxexes, tabi orta bölümde bulunan gürültü kısmını atlamak şartıyla. Türkiye' de müzik adına en iyi işlere imza atan Güven Erkin Erkal' ın sahibi olduğu dergi genç yazarların da önünü açmaya çalışıyor. Verdiği posterler de oldukça güzel derginin ve birinci yılını da doldurmuş durumda. Dağıtım ağı geniş olduğu için epey sattığını düşünüyorum derginin zira arkasında Dream tv nin Şafak Onganı da var.


Rec: Yine Volume benzeri bir dergi de Rec. Üç ayda bir yayınlanan kayıt kültürü dergisi Rec, Volume okuyanlarla aynı kategoride okuyucu buluyor, yani işin mutfağı, sahne arkası, albümün el emeği göz nuru.


Dream: İki ay önce Dream tv' nin sahibi Şafak Ongan' ın önderliğinde çıkan Dream dergi, Yüxexes' in müziğin sert kısmını almasıyla, kalemlerini az biraz rockla karışık olmak üzere pop müzik ağırlıklı yazılar için oynatıyor. Blue- jean' in şu ana kadarki en büyük rakibi olan dergi, fiyat bazında Blue-jean' in yarısı konumunda. Müge Turan ve ailemizin dj'i Hakan Tamar da yazar kadrosunda.


Blue-Jean: Teenager kesimin gözde dergisi Blue-jean, yine Dream gibi, az biraz rockla beraber popun nabzını tutuyor. Genelde ortaokullu ve liseli genç kızların rağbet ettiği dergide yazanlar arasında Selin Özavcı gibi isimler mevcut. Eski 'Lanetli' Çağlan Tekil derginin önde gelen isimlerinden.


Rolling Stone Türkiye: Ve evet, son zamanların en iyi haberi. Amerika' da varlığını yıllardır sürdüren ve önümüzdeki ay 1000. sayıya ulaşacak olan efsanevi dergi Rolling Stone, artık Türkiye versiyonuyla bizlerle buluşuyor. Sabah gazetesi yazarlarından Mehmet Tez' in yıllardır istediği dergi çıkartma hayali önümüzdeki ay raflarda gerçekleşiyor. İlk transferi de Blue-jean' den Ayhan Abayhan. Derginin ilk sayısı 2ytl olacakmış ve sonraki aylarda 4ytl diye devam edecekmiş. İlk sayıda bir de ek sürprizi var. Kaçırmamanızı öneriyorum. Umarım sonu NME Türkiye gibi olmaz.

Esen kalın.
Pedro.
"MÜZİK DERGİLERİ"© 2006 'Alternation' All Rights Reserved

Comments: # posted by <$BlogCBlogger UnknownogC2:32 ÖÖ <$BlogC div> # posted by <$BlogCAnonymous AdsızogC7:43 ÖS <$BlogC div> # posted by <$BlogCAnonymous AdsızogC11:53 ÖS <$BlogC div> # posted by <$BlogCAnonymous AdsızogC8:28 ÖÖ <$BlogC div> # posted by <$BlogCAnonymous AdsızogC8:30 ÖÖ <$BlogC div> # posted by <$BlogCAnonymous AdsızogC8:31 ÖÖ <$BlogC div> # posted by <$BlogCAnonymous AdsızogC8:31 ÖÖ <$BlogC div> # posted by <$BlogCAnonymous AdsızogC4:05 ÖS <$BlogC div> Yorum GönderogI


This page is powered by Blogger. Isn't yours?