FESTİVALE GELEN GRUPLAR MABBAS RÖPORTAJI RADAR LIVE GÜNLÜĞÜ
<$BlogDPerşembe, Mayıs 31, 2007 <$BlogI

Geçen sene girmişti hepimizin hayatına Radar. İnternet sitesine üye olan ilk 7000 kişiye diğer festivallerden alışık olmadığımız şekilde ücretsiz bir festival vaad ediyordu. 8 Temmuz 2006 tarihinde Parkormandaki Radar Live programında; hem festivalin ücretsiz oluşu, hem sadece tek sahne oluşu, hem de henüz ilk senesi oluşundan ötürü az sayıda müzisyen vardı. The Libertines’in varisi olarak gösterilen The Paddingtons, geçtiğimiz nisan sonu bir kez daha izleme şansı bulduğumuz Ms. John Soda, Crazy P. ve bunların yanında indie müzik camiasından dört beş ismin daha katıldığı Radar Live’de eğlenceli saatler yaşanmıştı. Dinamo Fm’in organizasyon ekibini oluşturduğu festival; bakalım bu sene neler yapacak derken Radar Live 2007, katılacak isimleri duyduğumuzda heyecandan klavyede yazı yazmakta zorlanmamıza neden olmuştu.

Evet her şey festival programının açıklanacağı 10 nisan gününde; Mtv’den yayının başlamasıyla vuku buldu. Kimler yoktu ki; Marilyn Manson’dan, The Rakes’e, Beirut’tan CocoRosie’ye kadar her müzik türünden sayısız isim. Zaman geçtikçe açıklanan grupların sayısı bir bir arttı ve şu güne kadar ülkemizde düzenlenmiş olan en renkli ve doyurucu festival olmayı garantiledi. Biz de 29 haziran günü başlayıp - 2 temmuz gecesine kadar sürecek ve Solar Beach’te düzenlenecek olan festival için şimdiden hazırlıklarımızı yapmaya başladık.

Festivale Katılan İsimler

Marilyn Manson: Bu adamı ister sevin ister ondan nefret edin umrunda olmaz. O, sevilmek, beğenilmek için müzik yapıp, konserlerinde çılgınca davranmıyor. İlk albümünü çıkarttığından bu yana 13 yılı deviren ve “Antichrist Superstar” olarak seks ve uyuşturucu platformunda şarkı sözlerini yazan; adını Marilyn Monroe ve Charles Manson’ dan alan Marilyn Manson’ı tanımayan insan çok yoktur sanıyorum. Hele ki bazı fantezilerini gerçekleştirebilmek için kaburga kemiklerini aldırdığı yönündeki söylentiler ve herkesçe bilinen “Sweet Dreams” yorumu onu bir anda rock müzik camiasının nevi şahsına münhasır insanı yapmıştı. Şimdi ise Radar sahnesini yıkmaya geliyor.

James: 80’ lerin o kendine has müzikal ortamından yoksun bir nesil büyüyor. Happy Mondays, The Smiths, Joy Division gibi döneme damgasını vurmuş gruplar dağılmış vaziyette bulunurken ve hiç birini canlı dinleme şansına sahip olamayacağımız için üzülürken James tekrar birleşme kararı alıyor ve Radar Live onları bizlerle buluşturuyor. Dağıldıkları 2001 yılından sonra hüzünlü sesiyle iki yeni albüm çıkaran Tim Booth’u canlı dinleme şerefine nail olacağız. Acaba 1993 yılında yayınladıkları efsanevi “Laid” albümünden şarkılar çalmaları için ne yapmalıyız.

Kelis: Hip hop nedir diye düşündüğümüzde ilk aklımıza gelen şey; kliplerdeki büyük göğüs ve kalçalı hanımlar ve bir araba dolusu siyahi isim oldu son senelerde. Amerikan müzik endüstrisi bu müziği bilimum müzik kanalları aracılığıyla müzik severlere iyice empoze ede dursun; arada iyi isimler de çıkmıyor değil. İşte bu isimlerin başında da Kelis gelmekte. Harlem’in bağrından kopup gelen ve “Milkshake” single’ı ile tüm dünyaya adını duyuran Kelis, Radar sahnesini çok renklendirecek emin olun.

The Rapture: The Strokes’un lokomotif görevi gördüğü New York treninin en bi mühim vagonuydu The Rapture. 2003 yılında çıkarttıkları disco punk albümleri “Echoes”, ilk albümleri “Mirror” ın kitleler tarafından tanınmamasından ötürü ilk albümü gibi düşünülebilir. “House Of Jealous Lovers” hitiyle partilerin çalınmazsa olmaz şarkılarından birini yapan grup geçen sene çıkarttığı “Pieces Of The People We Love” albümüyle hayal kırıklığı yaratmıştı kuşkusuz. Sahnede bulunacakları süre boyunca çok yorulabiliriz, öncesinde dinlenmekte fayda var.


The Magic Numbers: 2005 yılında çıkarttıkları, grupla aynı adlı albümle o yılın Glastonbury festivalinde herkesi sahne önüne toplayan ve unutulmaz bir konser veren The Magic Numbers; Romeo’nun kardeşi Michele ve Sean’ ın kardeşi Angela’dan oluşan Londralı bir grup. Geçtiğimiz yılın sonlarında çıkarttıkları ikinci albümleri “Those The Brokes” ile ilk albümün kalitesini az da olsa aratan grup, sahnede sempatik tavırlarıyla dinleyenleri müziğe ortak edecek besbelli bu yaz Radar Live’de.

Duman: Yaptığı müzikle rock müziğin Türkiye’de fark kesimlerince tanınmasını sağlayan medar-i iftiharımız Duman; festivalin ilk gecesi 29 haziran’da sahne alacak. Batuhan ve Kaan’ ın asker dönüşü ilk konserlerini Radar sahnesinde verecek olması dolayısıyla daha da bir anlamlı olmuş durumda konser. Bakalım durulmuşlar mı, yoksa asker ocağı onları bir nebze olsun uslandırmış mı?



The Long Blondes: 2005 yılında İngiltere’ nin yeni müzik sahnelerinden Sheffiled’ da kurulan The Long Blondes; ailemizin plak şirketi Rough Trade ile anlaşmalarının ardından geçen senenin sonlarında merhaba demişti müzik camiasına ve geçtiğimiz yılın en iyi çıkış yapan gruplarından biri olarak lanse edilmişti bilimum müzik dergileri tarafından. Radar Live’ in en eğlenceli dakikaları, bu ‘uzun sarışınların’ sahnede çalacağı pop şarkıları ile olacak şüphesiz.


Juliette And The Licks: Aslen oyuncu olan ama içindeki arıza kadına dur diyemeyen Julitte Lewis’ in 2003 yılında kurduğu grup; “Four On The Floor” albümünü geçtiğimiz sene çıkartmıştı. Ardından 25 kasım salı gecesi Yeni Melek’ te Türk dinleyicisiyle, yine radar organizasyonu ile buluşmuştu çılgın Juliette Lewis ve arkadaşları. Grup konserin ortasında kalabalığın üzerine atlayabilir, gitarları üzerinize fırlatabilir ve Radar sahnesini yıkabilir haberiniz olsun.


CocoRosie: Geçtiğimiz yıl caz festivali kapsamında Emek Sinemasında dinlemiştik onları. Uzun zamandır görüşmeyen ve akabinde buluşup; evde ne var ne yok toplayıp; ses çıkarabilen her hangi bir cisimden ve miyavlayan vokallerinden bir albüm yaratmışlardı. Sierra ve Bianca ikilisi “La Maison De Mon Reve” albümüyle ancak folk kategorisine dahil edebildiğimiz müziğiyle sadece türün dinleyicileri tarafında değil geniş kesimlerce beğenilmişti. Üçüncü albümlerini henüz çıkaran CocoRosie, Radar sahnesindeyken aman diyim sesinizi fazla yükseltip onları ürkütmeyin.

The Rakes: 2005’ de “Capture / Release” albümlerini çıkarttıklarında, aynı sene çıkan Kaiser Chiefs ve Bloc Party gibi The Rakes’ e nazaran daha iyi işler çıkaran gruplar tarafında henüz sahneye çıkmadan aşağı itilmişti. Gariptir bu saydığımız iki grupla yine yaklaşık aynı zamanda ikinci albümleri “Ten New Messages” i çıkartmıştı grup. İlkinden iyi olmayan bu albüm için geçen aylarda ülkemizde konser vermeye hazırlandıkları sırada iptal olmuştu. Kısmet festivaleymiş diyor ve grubun hiperaktif solisti Alan Donohoe’ nun sahne şovunu izledikten sonra grup hakkındaki iyimser olmayan yorumlarımızın değişeceğini ümit ediyoruz.

Peter Bjorn And John: “Young Folks” şarkısını mutlaka duymuşsunuzdur ve kim bu sevimli grup demişsinizdir. Veya demediyseniz bile Radar Live sahnesinde duyunca 60’ ların pop esintilerinin olduğu bu grup için; eminiz kimmiş bunlar diyeceksiniz. Şu ana kadar üç albüm çıkaran İsveçli üçlü; Victoria Bergsman’ ın vokalleriyle katıldığı “Young Folks” şarkısının bulunduğu,henüz yayınlanan “Writers Block” ile tanınmaya başladı ve festivalin en güzel anlarından birini yaşatacak bizlere.

The Horrors: Korkunç saç stilleriyle uyumlu isimleri sizleri korkutmasın. Ya da Chris Cunningham’ ın uzun yıllar sonra çektiği ilk klip olan “Sheena Is A Parasite” adlı kliplerinin Mtv’ de yasaklanması da.( Yasaklanmanın sebebi epilepsiyi tetikleyebilecek olan ışık dengesiymiş). Nme’ nin yeni bombası, imaj grubu The Horrors’ ın ilk ve tek albümleri “Strange House” un tanıtım turnesinde Radar Live’ de bulunacak olması umarız iyiye işarettir.


Beirut: 20 yaşındaki Zach Condon’ un solo projesi olan Beirut, geçen senenin en iyi ve farklı çıkışlarından birini yapmıştı. Balkan folk’ unu dünyaya tanıtmayı, ufak yaşına rağmen kendine görev edinen Beirut, “Gulag Orkestar” albümüyle müzikseverlerin bağrına bastığı bir isim olmuştu. Beirut’ ta uzun zamandır bulamadığınız ‘organik’ liği ve hüznü ve sevinci aynı anda bulacaksınız. Festivalde konser saati en çok kalabalık toplayacak kişilerin başında gelecektir kanımızca.

CSS: Güney Amerika’ dan gelecek olan konuklarımız, adlarını “Cansei De Ser Sexy” nin kısaltmasından almış ki anlamı “seksi olmaktan sıkılmış” imiş. 2003 yılında Sao Paulo’ da kurulan grup ilk ve tek albümlerini grupla aynı isimle 2006’ da yayınladılar. Indie elektronik ve rock’ ı iyi sentez eden CSS, güney amerikanın sıcak esintilerini Solar Beach’ e taşımaya geliyor.



Nouvelle Vague: İngilizce’ de new wave,Portekizce’ de bossa nova, Fransızca’ da ve Radar Live’ da Nouvelle Vague. İsimlerinin nasıl okunduğu konusunda dinleyenleri derin düşüncelere iten

Nouvelle Vague; ülkemizi her sene ziyaret etmeyi kendine görev edinmiş olacak ki bu yılki konserlerini Radar Live’ de verecekler. İlk albümlerinde 70’ lerin ve 80’ lerin ünlü punk şarkılarını pek güzel cover’layan, ikinci albümleri “Bande A Part” ta formülü devam ettiren grup, yeni albümleri “New Wave” in tanıtım turnesinde bizleri yine şahane bir konser yaşatacak.


Piano Magic: Deneysel müzikle ambient pop’ u kaynaştırıp 1996’ da kurulan Piano Magic, on yıla sığdırdıkları dokuz albümle dinleyeni zaman zaman depresyona sokma yetisine sahip bir grup. Ülkemiz topraklarına teşrif edecek en garip gruplardan bir tanesini canlı dinleme şansına sahip olacağız. Piano Magic son albümleri “Port Monster” in tanıtım turnesinde Radar Live’ de.



Brakes: Sonu s ile biten fakat başında The olmayan grupları görünce bünye ister istemez şaşırıyor. British Sea Power grubunun üyesi Eamon Hamilton’ ın ve Electric Soft Parade’ ten Tom White ve Alex White’ ın grubu Brakes; 2005 yılında “Give Blood” albümünü çıkartmıştı. Bir yıl sonra ise “Beatific Visions” albümünü raflara koyan grup indie rock türünde şarkılarını bizler için çalacak.

Plan B: Britanya’ nın Mike Skinner’ dan sonraki ikinci hip hop seferi Plan B; asıl adı Ben Drew olan henüz 23 yaşında bir gencin projesi. Geçen sene ilk albümü “Who Needs Actions When You Got Words” ü çıkaran Plan B; Kelis’ ten sonra rap müziğe doymamızı sağlayacak.


Jamie Lidell: Aslen prodüktör olan, bunun yanında soul ve funk çizgisinde albümler yayınlayan Jamie Lidell; Pablo Fiasco ile Radar Live sahnesinin tozunu almak için geliyor. Warp’ tan çıkan albümleri “Muddlin Gear” ve 2005 yılında yayınlanan “Multiply”; funk dinleyicisini sahnenin önlerine doğru çekiyor olacak.


Booka Shade: Walter Merziger ve Arno Kammermeier’ in kurduğu Book Shade; çıkartmış olduğu iki albüm; “Memento” ve “Movements” ile elektronica türünü festivalde en iyi şekilde temsil etmek için yazın en sıcak günlerinden birinde sahne alacaklar.



Easy Star All-Stars: Geçtiğimiz mart ayında Babylon sahnesinde izlediğimiz; reggae müziği dub öğeleriyle çok güzel harmanlayan grup Easy Star All-Stars; ilk albümleri Pink Floyd’ un efsanevi albümü “Dark Side Of The Moon” u reggae şeklinde yorumladıkları “Dub Side Of The Moon” albümünü 2003 yılında çıkarttıktan sonra; geçtiğimiz yıl Radiohead’ in 90’ ların en önemli albümlerinden biri olarak gösterilen “Ok Computer” ini yine reggae olarak yorumladıkları albüm “Radiodread” i çıkartmışlardı. Radar Live’ in yine en eğlenceli konserlerinden biri olacağına şüphe yok.

Ellen Allien & Apparat: Daha önce ülkemize bir çok kez gelen Ellen Allien ve Apparat tekrar bizlerle. Deneysel elektronikanın en hasını sergileyecek olan ikili; müzik için yaratılmış insanlar varsa eğer sonuna kadar bu tabirin hakkını verecek olanlardır. Almanya’ nın o kendine has elektronik müzik camiasının en önemli isimlerini bir kez daha dinleyecek olmamız da bizim şanslı olduğumuzu kanıtlar sanıyoruz.





Gevende: 2005 yılında Roxy Müzik Günleri birincisi Eskişehirli grup Gevende, bu seneye kadar bir çok festivalde sahne almıştı. Fakat ilk albümleri “Ev” i yayınlamak geçen seneye kısmet olmuştu ve grup ülkemizde yapılması cesaret isteyen farklı tonlarda bir müzikle dinleyenlerine albümlerini hediye etmişti. Onlar sahnedeyken oynama isteğiniz artacak.

Dandadadan: İsmiyle sempati oluşturan, Tamburada ekibinden doğmuş, “Sen Bana Birini Android” albümlerini çıkartmayı başarabilmiş grup Dandadadan; Radar Live’ de performans sergileyecek Türk grupların en iyilerinden olacak.



Tüm bu grup ve müzisyenlerin yanında yurtdışından Joan As Police Woman, Norman Jay, Scsi-9, Radio Slave, Osunlade's Yoruba Soul Orchestra; bir kısmını festivallerde ve konser salonlarında bir çok kez izlediğimiz; bir kısmını da yeni dinleyeceğimiz Türk gruplar; Babazula, Replikas, Rashit, Sakin, Neon, Tatufly, Supercharger/TNK, Fungu, Popcorn, Selin Damar, Grangulez, Clique, Ars Longa, Selekta Firuzaga, 12 Metreküp ve tüm Dinamo Fm dj leri Radar Live 2007’ de

FESTİVAL PROGRAMI




Biletler biletix te.

Esen kalın.
Pedro
"RADARLIVE 2007 FESTİVALİ"© 2007 'Alternation' All Rights Reserved
Comments: Yorum GönderogI


This page is powered by Blogger. Isn't yours?