FESTİVALE GELEN GRUPLAR MABBAS RÖPORTAJI RADAR LIVE GÜNLÜĞÜ
<$BlogDCuma, Temmuz 07, 2006 <$BlogI

"Geceler uzun uykuyla kısatmamalı, gündüzler aydınlık günahla karartmamalı”CDsi

Toplam süre: 81:55(Overburn’e ihtiyacımız olacak)

1. Consequence/ Neon Golden / The Notwist / Domino / 2003 / 5:13

Bu şarkıyı ilk kez The Notwist’in geçen sene Phonem Elektronik Müzik Platosu kapsamında verdikleri konserde dinlemiştim. Konserin sonlarına yaklaşılıyordu ve yorgunluktan oturmaya karar verdiğimiz an büyüleyici synth’ıyla beni ilk dinleyişte içine çekmişti. Bir film müziği olduğunu düşünmüştüm ama öyle olmadığını uzun araştırmalar sonucunda anladım. İleride bir film çekersem(!) bu şarkıyı filmin en vurucu sahnesinde fonda dinlettireceğim.

2. God's Cop / Pills 'n' Thrills And Bellyaches / Happy Mondays / Elektra / 1990 / 4:58

24 saat parti insanı’ olmaya karar verdiğimden beri taptığım Happy Mondays’ ın en süper albümü Pills 'n' Thrills And Bellyaches’ in güzel şarkılarından bu. Bir çok insan Kinky Afro, Loose Fit ve Step On sever ama God’s Cop’ ın ayrı bir yeri var. Konu Manchester olunca da dans etmeden olmaz. En azından Shaun Ryder böyle der.

3. Stripper Vicar / Attack Of The Grey Lantern / Mansun / Epic / 1996 / 4:04

Manchester demişken yaptıkları müzik Manchester’ dan çıkma gibi görünen ama Liverpool’ lu olan, ismi haliyle ülkemizde çeşitli esprilere malzeme olan Mansun’ dan da bir şarkı koymadan olmaz. Grubun geçtiğimiz aylarda parasızlıktan dağıldığını da ekleyelim ve iyi müziğin karın doyurmadığı gerçeğiyle yüzleşelim. Bünyesinde yer yer sert gitarlar ve geri vokaller bulunduran Stripper Vicar albümün en güzel şarkısı.

4. Autoharp / The Magnificent Tree / Hooverphonic / Epic / 2000 / 4:24

Hooverphonic yaklaşık 3 sene önce ülkemiz topraklarında yapılan, program açısından en iyi festivale konuk olmuşlardı ama ben onları maalesef canlı dinleyememiştim. Bir zamanlar Portishead’ in trip hop’ taki varisi olarak gösterilen Hooverphonic Belçika’ dan çıkmış en iyi şeylerden. Autoharp insanı hipnotize ediyor ve başka dünyalara götürüyor. Yukarıda bahsettiğim gibi film çekersem filmin trip sahnesinde arkada Autoharp çalacak.

5. Lollobrigida / Disco Volante / Cinerama / Manifesto / 2000 / 3:35

Bu şarkı kadar kırılgan ve yumuşak şarkı yapılmış mıdır acaba? Ufak dokunuşlar, hüzünlü bir hava katan keman, David Gedge’ nin harikulade vokali ve sonlara doğru şarkıyı başka bir boyuta geçiren gitar. Tam bir aşk şarkısı, erotik sözlerle bezenmiş. Bir sevgiliden hediye edilebilecek en iyi şarkı.

6. Safe European Home / Give 'em Enough Rope/ The Clash / Epic / 1978 / 3:49

Sadece karışık kasette değil, tüm listelerde olması gereken The Clash’ in bu şarkısı inanılmaz eğlenceli. Gerek şarkının sözleri gerekse geri vokallerin şarkıya kattığı hava bakımından kanımca en iyi The Clash şarkısı.

7. Ladies And Gentlemen We Are Floating In Space / Ladies And Gentlemen We Are Floating In Space/ Spiritualized/ 1997 / Arista / 3:40

En son ne zaman ağladınız? Uzun zaman mı oldu? Cd çalarlarınıza Spiritualized’ ın bu şarkısını koyup dinledikten sonra inanın epey dolacak gözleriniz. Adıyla paralel ‘ruhsallaştırılmış’ müzik yapan Jason Pierce ve tayfası size uzun süredir hissetmediğiniz duyguları hissettirecek. 2 sene önce geldiklerinde bu şarkıyı çalmadan gidip ve beni hayal kırıklığına uğratmışlardı. Üst üste binmiş, kimi yerde 4 vokal, zamansal düzlemde kaymış sözler. ‘All i want in life's a little bit of love to take the pain away/ Getting strong today, a giant step each day’ dizeleriyle başlayan ve daha da güzelleşerek giden, tam bir aşk şarkısı.

8. Last Day Of Summer/ On Your Side / Magnet / Import / 2004 / 4:40

İşte size bir vurucu şarkı daha. Az önceki şarkıda ağlayamadıysanız diye onun ardından bunu koyuyorum ki yalnızlığınıza çare olsun. Even Johansen’ın grubu Magnet Norveç’ li ve çok hoş bir vokali var. Bob Dylan’ ın Lay Lady Lay’ ini de coverladığı albümü On Your Side’ ın en güzel anlarını oluşturan The Last Day Of Summer, yazın son gününün neden bu kadar melankolik olduğunu anlamak istiyorsanız bire bir.

9. I Believe/ Booth & the Bad Angel /Tim Booth & Angelo Badalamenti / Polygram/ 1996 / 2:56

James’ in vokalisti Tim Booth’ un, tüm James şarkılarını da dahil edersek en çok dinlediğim şarkısı. Hem gitarlar hem de Tim Booth’ un güzel sesiyle oldukça güzel bir girişe sahip parça.

10. Red / Asleep In The Back/ Elbow / V2 / 2001 / 3:44

Manchestar’ dan çıkmış ve hemşehrilerinden zıt tarzda bir müzik yapan Elbow sizi dans ettirmiyor. Karışık kasede hakim olan melankoli burada da su yüzüne çıkıyor. Davulların etkileyiciliğine Guy Garvey’ in sesi ve kemanın hüznü eşlik ediyor.

11. Stop Crying Your Heart Out/ Heathen Chemistry/ Oasis / Epic / 2002 / 5:04

Oasis’ in genel olarak en sönük albümü olarak nitelendirilen Heathen Chemistry’ yi dinlediğimde Little By Little kadar zevk vermeyen bu şarkı beni; The Butterfly Effect’ in sonunda çalınmaya başladığında; ekranda beliren Manhattan(benim için çok şey ifade eder) ve ardından filmin en süper anında giren gitarıyla, kalbime oturmuştu. O gün bugündür en favori Oasis parçam. Film için özel olarak yapıldığını sanalar yanılıyor, Oasis o filmi 2 yıl önce çekmişti bile. ‘Dur, bekle, korkma, olan biteni asla değiştirmezsin, gülüşünün parlamasına izin ver, korkma, kaderin seni sıcak tutacak/ Çünkü bütün yıldızlar yavaşça sönecek, sadece endişelenmemeye çalış, elbet bir gün göreceksin, ihtiyacın olanı al, yoluna devam et, hüzünlenmeyi bırak’

12. I.D. / Kasabian/ Kasabian/ BMG-RCA / 2004 / 4:53

Kanımca 2004’ ün en iyi çıkışını yapan Kasabian, bu debut albümüyle, barındırdığı tüm şarkıların güzel olduğu bir albüm çıkarma becerisine sahip olmuştu. 80’ lerin rave’ini 90’ ların brit pop’ uyla harmanlayan ve Primal Scream benzetmelerini pek doğru bulmadığım Kasabian kasedimi biraz olsun eğlendiriyor.

13. Star- Crossed / Meltdown / Ash / Infectious / 2004 / 4:50

Ash’ in sadece İrlanda’ dan çıkma bir grup olduğu azami bilgisiyle izlediğim Rock ‘n Coke sahnelerinde bu şarkıyı hiçbir zaman unutamayacağım galiba. ‘This one is called star crossed’ repliği ve ardından çalan gitarlar beni direk sahneye odaklandırmıştı. Eve gelir gelmez izlediğim videosu da olaya tuz biber ekmişti.

14. Sweet Thing / Astral weeks / Van Morrison /Warner Bros. / 1968 / 4:23

İrlanda demişken güneyinden kuzeyine uğramakta fayda var. Yıllardan da 1968. Uzunca bir zaman benim için pek bir şey ifade etmeyen Van Morrison isminin epey yüksek bir mertebede anlam bulduğu albüm; Astral Weeks. Yapılması gereken her şey zaten yapılmış tezini destekleyen duygusal albümün çok sesli doruk noktası; Sweet Thing.

15. The Last Day Of Summer / Bloodflowers / The Cure / Fiction-EastWest / 2000 / 4:55

Bir kasette iki tane The Last Day Of Summer olur mu, evet olur. Alın size The Cure’ un en depresif albümü Bloodflowers’ ın, daha da depresif şarkısı The Last Day Of Summer. Başladıktan iki dakika sonra anca giren Robert Smith’ in vokali, yazın son gününün hiçbir zaman bu kadar soğuk olmadığından bahsediyor.

16. Snowfall Soon/ Low Birth Weight/ Piano Magic/ Rocket Girl / 1999 / 5:01

Shoegaze, post-rock ve deneysel müziğin kesişim noktası, No Closure parçasıyla tanınan Piano Magic, albümün açılışını yaptığı Snowfall Soon ile kasedime ayrı bir hava katıyor. İlk kez belediye otobüsünde dinlediğim şarkı gayet yavaş başlıyor ama sonlara doğru gelen bir çığlıkla beni otobüste korkutmayı başarmıştı.

17. The Blind Stagger /Us And Us Only / The Charlatans UK / MCA / 1999 / 4:58

Bir dönem, İstanbul’ dan aile yanına dönüş yolculuğumun soundtracki olan Us And Us Only kasedini, yeni aldığım walkmenimde bol bol dinlerdim. Country etkilerinin hissedildiği ve harmonikanın bol bol çalındığı albümün sürükleyici şarkısı The Blind Stagger.

18. Tears/ Second Coming/ The Stone Roses/ Geffen / 1994 / 6:50

Ben de kasedimi en sevdiğim şarkıyla bitireyim diyorum ve çok az kişinin farkında olduğu bir şarkı koyuyorum; Tears. Kasedime hakim olan duyusal havayı da; gerek müziğiyle, gerek sözleriyle, gerekse ismiyle tam olarak tamamlayan Tears; Stone Roses’ ın brit pop’un patlamasıyla piyasadan uçup gittiği 94 yılında çıkan Second Coming albümünün, ve bence debutlarını da sayarsak tüm şarkılarının arasına sıkışıp kalmış bir şarkı. Ian Brown’ ın sesiyle ve akustik gitarla başlayan şarkının boyut değiştirmesi için iki dakikadan fazla beklememiz gerekiyor, sonrasında gelen tüm zamanların en iyi iki gitar solosu (ki soloları önemsiz bulan biri olarak, ben söylüyorum bunu) ve tabiki Ian Brown’ ın söz yazma becerisi, bu şarkıyı unutulmazlar arasına yerleştiriyor bünyede.

Esen kalın.
Pedro.
"KARIŞIK KASET"© 2006 Alternation By Pedro" All Rights Reserved

Comments: # posted by <$BlogCBlogger serdarcharliebrownogC6:35 ÖÖ <$BlogC div> buy viagra online

This page is powered by Blogger. Isn't yours?